Pentru foarte multi tineri, anii 2000 reprezinta perioada copilariei, de care isi aduc aminte cu nostalgie ca adolescenti, iar moda din trecut, considerata catrastofa, era complet diferita de cea din prezent. Anii 2000 sunt vazuti ca un punct de cotitura in fashion, dar si ca un inceput pentru curentul boho chic, abordat acum pe scara larga. 

Moda actuala prezinta o varietate mare de tendinte, adica se poate purta orice, pentru ca fenomenul numit globalizare dizolva conventionalul si ii face pe oameni sa constientizeze ca orice e posibil, iar opiniile critice nu mai conteaza.

Cuprins

1. Moda in anii 2000 - caracteristici

2. Moda anilor 2000 la femei 

2.1. Blugii anilor 2000 vs jeansii de astazi

2.2. Fustele si rochiile anilor 2000 vs cele din prezent

2.3. Accesoriile in moda anilor 2000 si in moda actuala

3. Moda anilor 2000 la barbati 

1. Moda in anii 2000 - caracteristici 

In anii 2000 a inceput sa se vorbeasca despre sustenabilitatea modei, adica interesul pentru  materiale biodegradabile si blana artificiala a crescut. In ceea ce priveste modelele si idolii vestimentari, majoritatea erau vedete din muzica. A fost o perioada de mare expansiune a hip-hop-ului, a blugilor cu talie joasa, a bijuteriilor opulente, a pantofilor cu varf ascutit si a hainelor largi.

Solistele Destiny's Child la un eveniment
Christina Aguilera, participand la evenimente muzicale
Spice Girls, la Billboard Music Awards

In ceea ce priveste coafura si machiajul, lucrurile erau la fel de nenaturale si iesite din comun. Ca sa ai un look in stilul anilor 2000, iei 3-5 suvite de par din fata, le rasucesti si le prinzi spre crestet cu clipsuri in forma de fluturas, il ciufulesti sau lasi parul liber. Machiajul trebuie sa fie ori vizibil si patrunzator, ori sa lipseasca, sprancenele erau subtiri si arcuite, iar suvitele in nuante contrastante erau la mare cautare. 

Christina Aguilera, machiata strident in anii 2000

 Moda anilor 2000 in Romania nu este prea diferita de cea din Statele Unite, romanii incercand sa imite cat mai mult outfiturile vedetelor de peste ocean. 

2. Moda anilor 2000 la femei 

Moda feminina de atunci este vazuta ca o greseala vestimentara, dar, cu toate acestea, branduri foarte cunoscute, ca Vans, SuperDry si NewEra, au reusit sa transforme piese considerate trecute in unele cool si actuale. 

2.1 Blugii anilor 2000 vs jeansii de astazi 

Inceputul anilor 2000 aduce in moda blugii cu talie cat mai joasa, fiind itemul cel mai celebru al acelei perioade. Erau purtati cu topuri foarte scurte care lasau la vedere buricul si cateodata lenjeria intima. Tot aici se incadreaza si pantalonii trei sferturi, care se accesorizau cu foarte multe curele de dama metalice si pantofi cu platforma. 

Prin comparatie, jeansii de astazi sunt extrem de diferiti, cu talie inalta, tip mom jeans, evazati sau mulati pe picior. Ca o tinuta sa fie completa, ai nevoie de un tricou de dama retro, la care poti alege sa porti cei mai populari sneakersi Old Skool Vans pentru femei.

Tinere soliste la Teen Choice Award

 

2.2 Fustele si rochiile anilor 2000 vs cele din prezent

Fustele mini si cele plisate erau modele in voga in anii 2000. De obicei aveau printuri in carouri, care trebuiau combinate cu pantofi cu toc si cu o bereta sau cu o palarie de dama cool.

Vedete in anii 2000, distrandu-se in club

Majoritatea rochiilor aveau croieli foarte simple, cu modele animal print sau cu imprimeuri extrem de colorate, care nu puneau intr-o lumina buna purtatoarea. 

Christina Aguilera, intr-o rochie de piele, la un eveniment

 Astazi, rochiile si fustele sunt gandite si croite in asa fel incat sa iti avantajeze forma corpului si de multe ori ascund anumite defecte. Se pune accent pe obiecte vestimentare minimaliste, uni sau cu modele geometrice, care sunt preferate atat la ocaziile speciale, cat si la tinutele purtate zi de zi la scoala sau in oras.

2.3 Accesoriile in moda anilor 2000 si in moda actuala 

Daca la inceputul mileniului idealul accesorizarii tinutelor era reprezentat de bijuterii supradimensionate in culori stridente, astazi e vorba mai degraba despre articole discrete in nuante neutre. Au iesit din trend si piercingurile, foarte apreciate in anii 2000, dovada stand faptul ca erau atunci purtate atat pe fata, cat si pe corp.

Astazi, daca iti doresti sa iesi in evidenta, look-ul trebuie sa fie cat mai natural, elegant si rafinat - nu vei mai folosi coliere multicolore, ci un pandantiv finut, feminin, alaturi de cercei asortati. La tinutele care au deja multe elemente in jurul gatului, e recomandat chiar sa renunti la accesorii.

De asemenea, posetele purtate la acea vreme au fost inlocuite in prezent cu borsete de dama chic, purtate in special de adolescente, fie la tinutele spectaculoase pentru festivaluri, fie la cele de zi cu zi.

3. Moda anilor 2000 la barbati 

Moda barbateasca a anilor 2000 a fost un amestec si o revenire la anii 1950 si 1980, cu jachete de piele negre, paltoane, blugi, pulovere pe gat si tricouri basic. In plus, le accesorizau cu palarii de aviatori sau marinari, cu cizme de motocicleta sau cu incaltari pentru barbati Vans. 

Acest tip de vestimentatie poate fi foarte actual si astazi, in combinatie cu o sapca barbateasca si cu un ceas casual.

Robert Dowbey jr, cu sotia, la un eveniment (stanga). Russell Brand, pozand plictisit pe strada (dreapta)

    

Noel Ghallager, la un eveniment muzical (stanga). Rapper pe scena (dreapta)

 Ce s-a schimbat insa este dimensiunea hainelor - acum sunt de evitat hanoracele si tricourile largi, precum si blugii cu cateva numere mai mari. Combinatiile intre stilul sport si cel elegant, foarte in voga in moda anilor 2000, sunt, de asemenea, considerate in prezent demodate. Acestea au fost inlocuite de vestimentatia casual eleganta, care insa acorda o mai mare atentie potrivirii tesaturilor si croielilor.

Asadar, moda anilor 2000 difera foarte mult de cea din prezent, in special in cazul femeilor. Tendintele au evoluat spre o noua estetica, a vestimentatiei cool, casual, care sa ofere un aer relaxat si stilat. 

Surse foto: Shutterstock.com