Cu siguranta stii ca marimea potrivita si materialul hainelor sunt cele doua elemente esentiale pentru a obtine tinute care arata bine. Cu toate acestea, la fel de importanta este culoarea si, mai ales, modul in care combini diferite nuante, un atu de luat in seama in asortarea culorilor. Daca te-ai intrebat vreodata cum de outfiturile anumitor persoane sunt atat de armonioase, raspunsul este acordarea unei atentii deosebite asortarii hainelor.

Aceeasi abordare poate fi observata si la brandurile favorite, care urmeaza principiile de baza ale asortarii culorilor astfel incat colectiile sa fie unele cu o estetica unitara. Aceasta teorie este aplicata si in designul interior, arta, productia de masini si orice alt domeniu care presupune creatie.

Daca nu stii cum sa iti asortezi hainele si vrei sa afli mai multe despre acest subiect, citeste in continuare.

Cuprins

1. Factorii principali in asortarea hainelor

1. Factorii principali in asortarea hainelor


Cand vine vorba de crearea tinutelor, exista anumiti factori de care trebuie sa tii cont, iar doi dintre acestia sunt roata culorilor si armonia.


1.1. Roata culorilor

Ordinea naturala a culorilor este ROGVAIV -  rosu, portocaliu (oranj), galben, verde, albastru, indigo si violet.

Roata culorilor-ROGVAIV

Daca iei aceasta roata drept punct de reper atunci cand creezi un outfit, principiul de baza este ca opusurile se potrivesc. De exemplu, albastru cu portocaliu sau verde cu rosu. Dar, in realitate, aceste perechi ar putea fi prea puternice daca nu tii cont si de alte elemente.

Prin urmare, pentru a crea o paleta cromatica potrivita, trebuie sa iei in considerare armonia acestora, si anume nuanta, saturatia si luminozitatea.

1.2 Armonia culorilor

Nuanta se refera la locatia exacta a culorii pe roata. De exemplu, existra trei tipuri de portocaliu. Parcurgand roata in sens invers acelor de ceasornic, acestea duc la rosu, iar in celalalt sens duc la galben.

Saturatia se refera la intensitatea fiecarei culori. Pentru a-ti da seama, priveste in jos triunghiul portocaliu din roata.

Luminozitatea se refera la cat de deschisa este o culoare, de la negru (0% luminozitate) la alb (100% luminozitate).

Tinere imbracate lejer plimbandu-se zambind pe strada

Avand in vedere aceste notiuni, atunci cand combini culorile, scopul tau ar trebui sa fie obtinerea unui contrast. Chiar daca ar putea parea contradictoriu, acest lucru face ca orice tinuta, fie de barbati, fie de femei, sa fie mai interesanta.

Pentru a mentine o paleta coeziva, alege doua culori diferite sau doar una, daca alegi un stil monocromatic.

2. Cum combini culorile?

Exista trei componente principale cu privire la asortarea hainelor de care ar trebui sa tii cont - culori monocromatice, complementare si analoage.

Insa, inainte de toate, trebuie mentionate cele neutre - negru, alb si gri. Deoarece nu au nuanta sau nivel de saturatie, tehnic, nu sunt considerate culori. Acest lucru inseamna ca ele pot fi asociate cu orice alta culoare sau intre ele fara a crea discrepante. Singura exceptie este nivelul de luminozitate a griului, care poate varia si ar trebui sa fie potrivita cu restul culorilor din outfit.

De asemenea, poti imperechea doua sau trei culori neutre. Pentru barbati, o camasa neagra peste un tricou alb cu blugi gri inchis sau pentru femei, o pereche de blugi negri cu o bluza alba, o jacheta gri si o pereche de Vans Old Skool

In plus, maro, cafeniu, crem, bej si kaki sunt considerate versiuni ale neutrelor, in ciuda faptului ca sunt culori in sine. La fel si bleumarinul, fiind extrem de inofensiv si omniprezent, poate fi utilizat precum o culoare neutra.

2.1 Culori monocromatice

Culorile unei palete monocromatice au o singura nuanta, dar variaza in luminozitate si saturatie. Poti alege un outfit complet bleumarin, cu niveluri variabile de saturatie si luminozitate, dar aceeasi nuanta. O abordare similara poate fi adoptata si in cazul unei tinute maro din cap pana-n picioare.

Asortarile in culorile monocromatice sunt perfecte pentru orice situatie, acestea avand un look casual si relaxat, dar, in acelasi timp, elegant si pus la punct. Este alegerea perfecta pentru asortarea hainelor mama si fiica sau fiu, oferind optiuni nenumarate si potrivite pentru toata lumea, indiferent de varsta si stil.

Hainele asortate in aceste combinatii sunt indraznete si fun si sunt potrivite, in general, pentru ocazii casual.

2.2. Culori complementare

Paletele de culori complementare se bazeaza pe doua nuante diferite, care sunt, in general, opuse una celeilalte pe roata de culori. Saturatia si luminozitatea pot avea niveluri diferite intre cele doua nuante, dar aminteste-ti ca nuantele nu trebuie sa fie prea indraznete. Ia in considerare combinatii de albastru si portocaliu, verde si roz sau galben si violet.

2.3. Culori analoage

Paletele de culori analoage constau din doua sau trei nuante diferite, dar invecinate. In mod ideal, saturatia si luminozitatea vor fi la fel, dar pentru un look interesant, poti sa nu respecti aceasta regula. 

Spre exemplu, verde si albastru sunt o combinatie puternica, la fel si albastru si rosu, care este in continuare una dintre combinatiile perfecte pentru outfiturile casual.

Tinere imbracate elegant mergand pe strada relaxate

Tine cont de principiile de asortare a culorilor atunci cand iti creezi outiftul, pentru un stil streetwear ireprosabil. 

Sursa foto: Shutterstock.com, Storyblocks.com