Stilul smart casual a devenit unul dintre cele mai des intalnite stiluri vestimentare la locul de munca. Multi angajati opteaza pentru un astfel de dress code chiar si atunci cand nu ar trebui.
Desi exista multe avantaje ale hainelor casual in mediul de afaceri – simplitate, confort, lejeritate – este important sa alegi articole si accesorii potrivite atunci cand creezi o tinuta in acest stil.
Din pacate, atat femeile, cat si barbatii fac una sau mai multe greseli cu privire la acest trend.
Prin evitarea anumitor alegeri, vei crea o tinuta mai atragatoare, coerenta, care sa fie perfect aliniata cu stilul vestimentar smart casual.
Cuprins
1.1 Stilul business si elegant
1.2 Business casual
1.3 Stilul casual
3.1 Blugii rupti
3.3 Cravata
1.
1. Ce nu este smart casual?
Pentru a putea intelege mai bine acest concept, trebuie, mai intai, sa intelegi ce nu este considerat smart.
1.1 Stilul business si elegant
Aceasta este imbracamintea pe care o porti la ocazii special sau daca ai o cariera care presupune sa porti zilnic un costum. Cand te “gatesti”, iti asortezi tinuta cu standarde, locuri si conventii specifice. Cu totii stim cum trebuie te imbraci pentru un interviu, o nunta sau o aniversare. Toate aceste evenimente vin cu asteptari sociale si cu un limbaj de stil comun.
1.2 Business casual
Desi unele locuri de munca au adoptat un stil mai relaxat, multe birouri inca prefera un dress-code office. Business casual nu inseamna neaparat un costum, insa pastreaza elemente ale articolelor de acest tip, cum sunt pantalonii de costum, camasile si pantofii eleganti, excluzand incaltamintea sport.
1.3 Stilul casual
Casual este stilul cel mai relaxat. Nu este neaparat atat de simplu incat sa poti purta orice. Astfel, chiar daca esti invitat/a la o iesire unde se pliaza acesta, nu ar trebui sa te prezinti in pantaloni scurti si tricou de sala.
2. Cum definim smart casual?
Acest stil vestimentar inseamna mai relaxat decat un dress-code formal, dar, in acelasi timp, arata profesional si businesslike, fiind potrivit pentru o zi obisnuita la job, pranzuri de afaceri, intalniri, dar si pentru iesit in oras.
Spre deosebire de imbracamintea de traditionala de birou, care este mai rigida si mai conservatoare cu nuantele, smart casual iti permite sa iti arati personalitatea, accesorizand sau adaugand o pata de culoare vibranta tinutelor tale.
Un dress code smart casual pentru femei inseamna:
- o pereche incaltaminte pentru femei, cum ar fi cea de balerini, tenisi ori espadrile feminine, asortata la un articol de imbracaminte de dama one-piece sau la o pereche de jeansi si un tricou. Cele mai potrivite rochii smart casual sunt cele stramte in partea de sus si evazate in jos, precum si cele de tip wrap-up;
- un look completat cu un sacou intr-o culoare deschisa sau pastelata;
- o bluza pentru femei colorata cu o pereche de pantaloni de costum.
Tinuta smart casual pentru barbati inseamna:
- o pereche de pantaloni barbatesti, un tricou si tenisi sau espadrile. Pantalonii smart casual pentru barbati sunt blugii inchisi la culoare, chinos sau modelele de costum;
- un sacou sau un cardigan masculin;
- culori mai putin formale, cum sunt maro, bleu, bej.
3. Greseli in tinutele smart casual
Desi smart casualul nu trebuie privit ca un set de reguli sau ca pe o lista de articole vestimentare, exista elemente care nu isi gasesc locul atunci cand vine vorba despre acest stil.
3.1 Blugii rupti
Blugii sunt un articol potrivit atat in tinutele smart casual de dama, cat si de barbati, insa cei cu rupturi sau fara tiv nu sunt o alegere buna. Pur si simplu, acestia sunt nepotriviti pentru un outfit pe care sa il poti purta in orice situatie.
3.2 O singura culoare
Asigura-te ca imbini cel putin doua culori atunci cand te imbraci in acest stil. Desigur, alege nuante care se asorteaza intre ele si respecta regula de aur – nu mai mult de trei. De exemplu, pentru o tinuta in stil smart casual de dama, o pereche de pantaloni bleumarin pot fi asortati cu un tricou alb si cu un sacou negru.
3.3 Cravata
O greseala des intalnita este purtatul acestui element. Desi sunt accesorii atragatoare si elegante, cravata si papionul sunt prea formale pentru o tinuta relaxata. Daca nu participi la un eveniment black-tie, cel mai bine este sa eviti un astfel de obiect si optezi pentru unele mai uzuale, cum sunt ochelarii de soare si ceasul.
Cand vine vorba de imbracamintea smart casual pentru femei, aceasta poate fi completata cu elemente fine, precum bijuterii delicate sau esarfe.
3.4 Sneakersi de sala
Exista un loc si un moment pentru a purta acest tip de incaltaminte dar nu la locul de munca. Ca si in cazul blugilor rupti, incaltarile sport sunt prea casual. In schimb, in categoria de pantofi smart casual pentru barbati regasim tenisii cu talpa plata stil Vans, modelul Oxford, ghetele Chelsea si mocasinii, la fel ca si in cazul femeilor.
Prin urmare, daca te-ai uitat vreodata la poze cu tinute smart casual pentru femei si barbati si ti-ai dorit si tu un look atat de versatil si relaxat, dar potrivit pentru locul de munca, acum vei stii de unde sa incepi.