Stilul casual este sansa fiecaruia de a-si exprima cu adevarat libertatea in materie de moda. Indiferent ca preferi ceva elegant sau conservator, sofisticat sau obisnuit, imbracamintea de acest tip pentru barbati, dar si pentru femei, este o invitatie deschisa de a te simti confortabil. 

Tanara alergand pe o sosea pustie ziua in amiaza mare

In loc sa se axeze pe formalitati, tinutele casual inseamna echilibru intre confort, personalitate si stil, in timp ce creezi outfituri la moda si functionale.

Cuprins

  1. Ce este stilul casual?
  2. Cand poti purta tinute casual? Sfaturi pentru barbati si femei
  3. Imbracaminte casual pentru femei: ce piese ar trebui sa folosesti
  4. Cum poti folosi imbracamintea pentru barbati ca sa conturezi un look casual
  5. Intrebari frecvente cu privire la tinutele casual

 

Tineri luand picnicul in varf de munte

1. Ce este stilul casual?

Nu este un stil vestimentar per se, casual ar putea fi definit ca “orice este considerat, in mod traditional, ca fiind necorespunzator pentru ocazii formale”. 

Tanara pozand in jeans si crop-top asezata pe un stalpisor metalic, in fata unui zid cu banner urias cu tramvai

Tinutele casual sunt relaxate si functionale, dar, in acelasi timp, in tendinte, putand fi purtate zi de zi. In general, combina confortul cu personalitatea celui sau celei care le poarta, acesta fiind si cel mai mare avantaj al stilului.

Desi nu exista reguli stricte sau limite, acest dress code se creeaza cu respectarea anumitor caracteristici.

Fie ca iti doresti ceva simplu, fie mai aventuros, stilul casual poate fi cu usurinta reinterpretat in functie de ocazie si loc. Acest lucru presupune sa iti dai seama ce anume sa porti pentru a te situa intre overdressed si underdressed. Daca esti in dubiu, urmeaza regula de aur, potrivit careia este mai bine sa fii imbracat mai elegant decat prea relaxat. 

Barbat imbracat casual elegant uitandu-se la telefon

 

2. Cand poti purta tinute casual? Sfaturi pentru barbati si femei

Daca esti invitat la un eveniment si nu este specificat niciun dress code, ar trebui sa te intrebi daca hainele casual sunt potrivite sau nu. 

Tinere vesele care iau picnicul la iarba verde

Momentele in care ai putea purta astfel de tinute includ: 

  • picnicuri;
  • petreceri;
  • intalniri la restaurante; 
  • iesiri cu prietenii;
  • calatorii etc. 

Ar trebui sa porti imbracaminte casual in locuri care nu necesita nimic prea sofisticat sau conservator, insa, chiar si asa, iti doresti sa faci o impresie buna. 

Tanar in fata unui hotel privind in jos, cu sapca pe cap

Desigur, nu este nimic in neregula daca porti pantaloni de barbati casual in avion sau la un restaurant mai putin pretentios. Insa, pentru ziua de nastere a celui mai bun prieten, ar trebui sa iti alegi hainele cu mai multa grija. 

Tanara cu sapca pozand intr-o camera cu design industrial

Exista si exceptii de la aceasta regula. Stilul relaxat nu este potrivit daca mergi la un restaurant de fine-dining sau la o nunta, pentru ca aici vei purta altfel de haine. Acestea sunt ocazii pentru care imbracamintea eleganta de barbati sau de femei trebuie pusa in lumina. De asemenea, stilul business casual este cel mai potrivit pentru o petrecere la locul de munca. Aceste reguli sunt aplicabile si stilului casual pentru femei.Adevarata tinuta casual ar trebui pastrata pentru evenimente cu prietenii sau activitati de zi cu zi. La locul de munca, poate fi purtata doar in masura in care este permis. 


Tineri sarutandu-se in timp ce stau pe jos, pe asfalt, in fata unei masini stationate

 

3. Imbracaminte casual pentru femei: ce piese ar trebui sa folosesti

Haine casual pentru tinuta de dama sunt articole precum: rochii de zi, tricouri pentru femei, blugi sau pantaloni sport, pulovere, hanorace feminine si fuste.

Referitor la incaltamintea pentru femei, poti alege tenisi, espadrile, cizme de dama, sandale sau chiar pantofi cu toc. Ai grija ca intotdeauna incaltarile sa fie confortabile.

Tanara in natura pozand pe o stanca

Accesoriile si machiajul trebuie sa fie in aceeasi linie cu imbracamintea: aproape orice merge, atat timp cat nu este prea strident sau prea neinteresant. De exemplu, geanta veche, pe care o ai din timpul facultatii, nu este o idee prea buna, insa un rucsac de dama bine intretinut, cu aspect frumos, este in regula. De asemenea, poti folosi si alte accesorii pentru femei, cum ar fi ochelarii de soare, esarfele, caciuli sau sepci etc.

Tanara pozand in studio in rochie, cu ochelari de soare la ochi si rucsac pe umar

4. Cum poti folosi imbracamintea pentru barbati ca sa conturezi un look casual

Hainele casual pentru barbati cu care pot fi create outfituri sunt: tricouri, cardigane si pulovere masculine, hanorace, pantaloni sport, tricouri polo, blugi. Imbracamintea barbateasca are o gama intreaga de piese pe care le poti folosi pentru acest stil.

4. Cum poti folosi imbracamintea pentru barbati ca sa conturezi un look casual - vgeneration.ro

In materie de incaltaminte pentru barbati, pantofii cu varful inchis sunt o alegere buna, cum ar fi modelele sport, tenisii, espadrilele. Accesoriile masculine, precum curele si ochelari de soare sunt optionale, dar adauga un plus de stil. Adauga o sapca New Era ca sa te protejeze de soare in aceleasi culori ca si incaltamintea.

Barbat serios cu sapca, pozand in fata unui gard din lemn negru

 

5. Intrebari frecvente cu privire la tinutele casual

 Desi poate parea usor sa abordezi un astfel de stil, multe persoane au diverse intrebari cu privire la anumite aspecte, tocmai pentru a nu face greseli atunci cand se vor imbraca in acest mod. In continuare, vei gasi o lista cu cele mai importante dintre ele.

Tanara imbracata in jeans, cu pulover alb, stand pe o stanca

Intrebare: Sunt blugii ok pentru o tinuta casual? 

Raspuns: Da. Pantalonii din denim sunt epicentrul hainelor versatile. Acestia pot fi cu usurinta asortati atat in tinutele casual de dama, cat si de barbati, si se potrivesc cu aproape orice alta piesa din garderoba. Sunt potriviti pentru orice look, mai ales atunci cand vine vorba de moda pentru barbati, unde pot fi inclusi atat in outfituri pentru birou, cat si pentru cele de weekend. 

Intrebare: Blugii rupti sunt casual? 

Raspuns: Depinde de ocazie si de calitatea articolului. O pereche de blugi rupti premium poate fi, uneori, acceptabila, cum ar fi cazul unei plimbari prin parc. Dar daca ai indoilei ca s-ar potrivi ocaziei, alege un aspect clasic. Tanara cu trenci stand langa o cladire cu monument in fata


Intrebare: Ce se considera ca fiind tinuta casual? 

Raspuns: Imbracamintea de baza. Tinutele casual de barbati inseamna o pereche de blugi sau chinos cu o camasa sau un tricou, iar cele de dama - pantaloni sau fusta cu un tricou ori o bluza lejera, de exemplu. Cand vine vorba de incaltaminte, aproape orice poate fi purtat, atat timp cat este confortabil si iti permite sa fii relaxat. 

Intrebare: Ce este o tinuta casual confortabila? 

Raspuns: Daca pe invitatia pentru un eveniment se mentioneaza ca dress code o  tinuta casual confortabila, inseamna ca poti purta orice, atata vreme cat nu exagerezi si totul este decent. Daca exista si o piscina, iti poti aduce cu tine pantalonii scurti sau articolele de plaja.

Tanara in pantaloni scurti si tricou rosu mergand pe strada

Daca iti doresti sa te simti bine in hainele tale, dar sa arati bine, in acelasi timp, incearca o tinuta casual, dar ai grija sa fie si potrivita ocaziei. 

Fotografii: Pexels.com, Unsplash.com